Locked Shields 2022 – tým českých a slovenských specialistů obsadil 5. místo

Úspěch českých a slovenských specialistů na kybernetickou bezpečnost

Společný tým, složený z českých a slovenských specialistů na kybernetickou bezpečnost, obsadil 5. místo na největším a nejkomplexnějším cvičení kybernetické bezpečnosti na světě. Cvičení Locked Shields 2022 pořádalo NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v estonském Tallinnu. První místo obsadil tým z Finska. Dohromady bylo do cvičení zapojeno více než 2000 specialistů a celkem soutěžilo 24 týmů z 32 zemí světa.

V letošním ročníku tvořily Česká a Slovenská republika jeden tým, čímž se prohloubila vzájemná spolupráce, která bude nadále pokračovat i nad rámec tohoto cvičení. Za ČR se do společného týmu zařadili zástupci NÚKIB, CIRC MO, EG.D, RedHat, NIC.CZ, České spořitelny i zástupci z řad bezpečnostní komunity v ČR.

Cvičení je zaměřeno na ochranu civilních i armádních IT systémů a systémů kritické infrastruktury. Předností tohoto cvičení není jen jeho rozsah, ale především jeho komplexnost. Jedná se o dominantně technické cvičení, kdy proti sobě stojí modré týmy z jednotlivých zúčastněných zemí, jejichž cílem je chránit svěřenou infrastrukturu, a červené týmy z řad organizátorů cvičení, které naopak na infrastrukturu útočí. Účastníci například bránili elektrárnu nebo vodárnu před kybernetickými útoky, které měly za cíl vyřadit tato zařízení z provozu.

Kromě technické části bylo cvičení zaměřené i na netechnické aspekty jako je právní, komunikační a analytický rozměr kybernetických útoků. Jednotlivé týmy proto musí řešit otázky mezinárodního práva, analyzovat mediální prostředí v oblasti a detekovat dezinformace a všechny podstatné aspekty zvládnout vyhodnotit a předat k rozhodnutí strategickému týmu. Důležitá je proto i schopnost reportingu o incidentech a forenzní analýza škodlivých kódů. Všechny tyto součásti cvičení se následně potkají u strategických týmů jednotlivých zemí, které řeší zadanou problematiku na strategické úrovni.

Specialisté z českého a slovenského týmu odvedli vynikající práci a potvrdili dlouhodobě výborné výsledky. „Za tímto výsledkem se skrývá systematická a důsledná příprava. Tato cvičení nejsou o tom, kdo vyhraje nebo prohraje. Klíčová je spolupráce týmů napříč organizacemi nebo i zeměmi,“ uzavírá ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Česká republika se cvičení Locked Shields účastní opakovaně, přičemž dlouhodobě dosahuje vynikajících výsledků.

Více informací je k dispozici na webu CCDCOE: Locked Shields (ccdcoe.org)

Zdroj: NUKIB

Další novinky

Přinášíme program 7. ročníku pravidelného zákaznického workshopu

Přinášíme program 7. ročníku pravidelného zákaznického workshopu

10. dubna 2024 Více informací
Obhájili jsme prestižní titul Splunk Elite Partner pro CZ/SK

Obhájili jsme prestižní titul Splunk Elite Partner pro CZ/SK

19. února 2024 Více informací
SandS + Recorded Future workshop: Enhance Your Security Operations Center

SandS + Recorded Future workshop: Enhance Your Security Operations Center

12. ledna 2024 Více informací
ISMS – Řízení bezpečnosti informací

ISMS – Řízení bezpečnosti informací

29. listopadu 2023 Více informací
Zobrazit další